Hoe werkt een pelletkachel?

Op zoek naar de geschikte verwarming voor uw woning? Dan staat u voor een belangrijke keuze. Die is afhankelijk van heel wat factoren, zoals uiteraard de prijs en de efficiëntie.

Maar ook met het gebruiksgemak, het ecologisch aspect en zelfs de gezelligheid van de warmte valt rekening te houden. Welke verwarming voldoet aan alle criteria? Pelletkachels komen alvast heel dichtbij!

Wat is een pelletkachel eigenlijk?

Op het eerste zicht doet een pelletkachel denken aan een houtkachel, doordat beide over een gezellig vlammenspel beschikken. Qua werking zijn er best wel wat verschillen tussen de twee.

Een pelletkachel verbrandt ten eerste niet hout, maar wel pellets. Dat zijn korrels die worden gemaakt uit samengeperst houtafval uit de houtverwerkingsindustrie. Om een vlam in de kachel te krijgen komt er dus geen gehak aan te pas. Pellets koop je gewoon in bulkformaat en kan je makkelijk stockeren.

Een pelletkachel is bovendien volledig te regelen via een thermostaat. Net zoals een centrale verwarming kan je ook verwarmingsprogramma’s instellen. Ook is er geen gedoe met lucifers: een pelletkachel werkt met automatische ontsteking en heeft een afstandsbediening.

De grote troef van pelletkachels

Een pelletkachel is het beste van beide werelden: de gezelligheid van een houtkachel gecombineerd met het gebruiksgemak van een centrale verwarming.

Dat gebruiksgemak is meteen een van de grootste voordelen van een pelletkachel. De automatische ontsteking, de regelbaarheid en programmeerbaarheid maken de pelletkachel heel gebruiksvriendelijk.

Pellets zijn bovendien makkelijk beschikbaar, eenvoudig te stockeren en kennen een stabiele prijs. Bovenal zijn pellets ook echt milieuvriendelijk. Tijdens de verbranding komen zuivere rookgassen vrij en geen CO2. Pellets zijn zelfs CO2-neutraal.

Welke soorten pelletkachels zijn er?

Pelletkachels zijn er in alle vormen en kleuren. Van hypermodern tot een klassieke Leuvense-stoof-look, er is echt wel een pelletkachel die perfect blendt in uw interieur.

Pelletkachels kunnen vrijstaand zijn of ze kunnen worden ingebouwd. Bij de installatie kan gebruikgemaakt worden van een bestaande schoorsteen of kan er een nieuw rookkanaal worden geplaatst als er geen schouw is.

Een pelletkachel kan bestaan uit drie materiaalcombinaties:

  1. Plaatstaal in combinatie met gietijzer
  2. Gietijzer en chamotte (gebakken vuurvaste klei)
  3. Chamotte en vermiculiet (warmtereflecterend materiaal)

Wat is het verschil tussen een pelletkachel en een pelletketel?

Een pelletketel werkt zoals een volwaardige cv-installatie. Een pelletketel warmt ook radiatoren, vloerverwarming en leidingwater op. Net zoals een cv-ketel op aardgas wordt een pelletketel in een stookruimte geplaatst.

Een pelletketel kan ook gecombineerd worden met een zonneboiler.

Een pelletkachel is ideaal om plaatselijk te verwarmen, zoals voor een woonkamer. Vaak wordt een kachel ook ingezet als sfeermaker, dankzij het gezellige vlammenspel.

Er bestaan echter ook pelletkachels die je kan aansluiten op het centraleverwarmingscircuit. In dat geval wordt een deel van de warmte de kamer ingeblazen, zoals bij een traditionele pelletkachel. De rest van de warmte wordt gebruikt om het cv-water te verwarmen.

Beide systemen werken op pellets.

Zowel voor nieuwbouw of renovatieprojecten is een pelletketel een interessante optie!

pelletkachel

Nog meer weten over pelletkachels?

Wil je nog meer informatie, heb je vragen of wil je zo’n pelletkachel of –ketel wel eens in levende lijve zien?

Eén adres: Van Roy! Breng ons gerust een bezoekje in onze toonzaal in Ophasselt of Affligem. We staan garant voor een goede service en topkwaliteit. Dat zeggen ook onze klanten. Neem gerust een kijkje naar onze Facebook-recensies.