Een pelletkachel kopen - waarop letten?

U denkt eraan uw woning te verwarmen met een pelletkachel? Goed idee! Pelletkachels zijn immers een energiezuinige, milieuvriendelijke en handige vorm van verwarming.

Bij het kiezen van een verwarmingsmethode voor uw woning valt met heel wat rekening te houden: prijs, milieuvriendelijkheid, rendement en zelfs gezelligheid. Pelletkachels kunnen op elk vlak uitpakken met een prima score, waardoor ze de laatste jaren een echte populariteitsboost kenden.

Waarom kiezen voor een pelletkachel?

Pelletkachels zijn dan wel hip, maar dat is met goede reden. Er zijn immers heel wat voordelen verbonden aan verwarmen met een pelletkachel.

Gebruiksvriendelijk

Door de automatische ontsteking is er geen gedoe met aanmaakblokjes of krantenpapier. De temperatuur wordt redelijk constant gehouden door een interne thermostaat. De temperatuur is even eenvoudig te regelen met een afstandsbediening, externe thermostaat of zelfs een app, afhankelijk van het model.

Bovendien kan een pelletkachel, met volle voorraad pellets, op vol vermogen 12 uur lang verwarmen.  Op deelvermogen wordt dat zelfs 36 uur.

Een pelletkachel past in elk nieuwbouwproject, maar is ook ideaal bij renovaties of bestaande woningen.

Pelletkachel kopen

Hoog rendement

Pelletkachels hebben een groter rendement dan klassieke houtkachels. Je kan rekenen op een rendement 90% en meer. Daarbij krijg je ook het comfort van een centraal verwarmingssysteem en de gezelligheid van een houtkachel, met minder last van fijn stof en rook.

Milieuvriendelijk

Een niet te onderschatten factor, vooral met het oog op de toekomst. Pellets zijn helemaal hernieuwbaar én CO2-neutraal. Ze kennen bovendien een optimale verbranding: slechts 0,5 tot 1% blijft achter als as. Die as kan dan weer gebruikt worden als meststof in uw tuin.

Pellets zijn bovendien een ecologisch materiaal en een nuttig afvalproduct: ze worden gemaakt van geperst afvalhout.

Prijs-kwaliteitsverhouding

Een pelletkachel vergt, net als elk verwarmingssysteem, een initiële investering voor de kachel zelf. De brandstof –houtpellets – zijn relatief goedkoop in vergelijking met andere verwarmingssystemen én de prijs blijft vrijwel stabiel.