Waarom verwarmen met pellets?

gebruiksgemak

Waarom pellets? Gebruiksgemak

Een pelletkachel brandt veel langer dan een traditionele houtkachel zonder hem te moeten bijvullen. De pelletvoorraad heeft een autonomie van 8 tot 20 uur, afhankelijk van het model. De meeste pelletkachels beschikken ook over een automatische ontsteking. Een druk op de knop volstaat. De warmteontwikkeling is bovendien veel gelijkmatiger dan bij een houtkachel, zodat u de temperatuur beter kunt regelen.

shutterstock_goedkoper-dan-aardgas

Goedkoper dan aardgas of mazout

Een zelfde hoeveelheid calorisch vermogen is met pellets tot 50% goedkoper dan met fossiele brandstoffen. Dalen de prijzen van aardgas en mazout, dan is het verschil minder groot, want de prijs van pellets blijft nagenoeg stabiel. Maar ook dat is een voordeel: door de stabiele lage prijs komt u nooit voor verrassingen te staan.

shutterstock_162617765_2

CO2-neutraal en hernieuwbaar

De hoeveelheid CO2 die vrijkomt bij de verbranding van pellets, is dezelfde als de hoeveelheid CO2 die de boom, van wiens hout de pellets zijn gemaakt, tijdens zijn leven heeft opgenomen. Het is dus een cyclisch en CO2-neutraal proces, want de pelletproducenten doen aan duurzaam bosbeheer. Zij zorgen voor voldoende aanplanting van jonge bomen om in hun (constructie-)hout behoefte te kunnen blijven voldoen.

shutterstock_nuttig-afvalproduct

Nuttig afvalproduct

Pellets worden meestal geproduceerd van afvalhout in zagerijen, vaak (maar niet altijd) van Belgische oorsprong. Lampiris bv. geeft zo’n Belgische oorsprongsgarantie. De pelletproductie gebeurt dus meestal dicht bij de verbruiker. Ook dat maakt dat pellets ecologischer zijn aardgas of mazout, die vaak met tankers worden aangevoerd uit het Midden Oosten (olie) en Rusland (gas).

shutterstock_geurloos

Geurloos

Petroleumkachels verspreiden bij het opstarten of uitdoven vaak een penetrante oliegeur. Dat is bij een pelletkachel natuurlijk niet het geval. De verbranding is nagenoeg reukloos. En als je de kachel bijvult, dan wordt u verwend met de aangename geur van vers gezaagd naaldhout.

Nog meer info over verwarmen met pellets vindt u op www.stroomop.be