Een pelletkachel kopen – waarop letten?

U denkt eraan uw woning te verwarmen met een pelletkachel? Goed idee! Pelletkachels zijn immers een energiezuinige, milieuvriendelijke en handige vorm van verwarming.

Bij het kiezen van een verwarmingsmethode voor uw woning valt met heel wat rekening te houden: prijs, milieuvriendelijkheid, rendement en zelfs gezelligheid. Pelletkachels kunnen op elk vlak uitpakken met een prima score, waardoor ze de laatste jaren een echte populariteitsboost kenden.

Waarom kiezen voor een pelletkachel?

Pelletkachels zijn dan wel hip, maar dat is met goede reden. Er zijn immers heel wat voordelen verbonden aan verwarmen met een pelletkachel.

Gebruiksvriendelijk

Door de automatische ontsteking is er geen gedoe met aanmaakblokjes of krantenpapier. De temperatuur wordt bovendien constant gehouden door een interne thermostaat. De temperatuur is even eenvoudig te regelen met een afstandsbediening, externe thermostaat of zelfs een app, afhankelijk van het model.

Bovendien kan een pelletkachel, met volle voorraad pellets, op vol vermogen 12 uur lang verwarmen.  Op deelvermogen wordt dat zelfs 36 uur.

Een pelletkachel past in elk nieuwbouwproject, maar is ook ideaal bij renovaties of bestaande woningen.

Hoog rendement

Pelletkachels hebben een groter rendement dan klassieke houtkachels. Je kan rekenen op een rendement 90% en meer. Daarbij krijg je ook het comfort van een centraal verwarmingssysteem en de gezelligheid van een houtkachel, met minder last van fijn stof en geen rook of geurtjes.

Milieuvriendelijk

Een niet te onderschatten factor, vooral met het oog op de toekomst. Pellets zijn helemaal hernieuwbaar én CO2-neutraal. Ze kennen bovendien een optimale verbranding: slechts 0,5 tot 1% blijft achter als as. Die as kan dan weer gebruikt worden als meststof in uw tuin.

Pellets zijn bovendien een ecologisch materiaal en een nuttig afvalproduct: ze worden gemaakt van geperst afvalhout.

Prijs-kwaliteitsverhouding

Een pelletkachel vergt, net als elk verwarmingssysteem, een initiële investering voor de kachel zelf. De brandstof –houtpellets – zijn relatief goedkoop in vergelijking met andere verwarmingssystemen én de prijs blijft vrijwel stabiel.

Pelletkachel kopen? Vier praktische tips!

Kiezen voor een pelletkachel is dus een goed idee. Om optimaal te kunnen genieten van uw investering moet u wel met een aantal dingen rekening houden.

Vermogen

Een van de belangrijkste elementen bij het kiezen van de geschikte pelletkachel is het vermogen van de kachel. Van belang daarbij is of de pelletkachel als bij- of hoofdverwarming wordt gebruikt. Vooral in dat laatste geval is het vermogen van tel.

Om de geschikte pelletkachel voor uw situatie te kiezen, moet u rekening houden met de woonruimte. Niet alleen de oppervlakte ervan, maar ook de isolatiegraad, het type woning (vrijstaand of rijwoning) en de gewenste temperatuur.

Die elementen beïnvloeden het geschikte vermogen voor uw ruimte, maar ze hebben ook een effect op het verbruik van de pelletkachel.

Waar wilt u de kachel plaatsen?

Een pelletkachel kan in het midden van een muur, in een hoek of zelfs vrijstaand worden geplaatst. Ook inbouwkachels bestaan.

Ook wat design betreft kunt u alle kanten uit, van klassiek tot modern. U kunt vaak ook zelf de kleur en de afwerking kiezen.

Kwaliteitsvolle pellets

Een pelletkachel die jaren meegaat, dat hangt van meerdere factoren af, waaronder de pellets zelf. Goede pellets zijn te onderscheiden door hun hardheid, donkere kleur en hoge calorische waarde (warmtegevend vermogen).

Onderhoud

Elk verwarmingssysteem vraagt onderhoud, en dat is niet anders bij een pelletkachel. Wel kunt u het onderhoud grotendeels zelf doen: de verbrandingskamer moet gestofzuigd worden (vijf tot tien minuten, wekelijks) en een grondige poetsbeurt is elk kwartaal nodig. Een jaarlijkse onderhoudsbeurt is een must.

Sommige pelletkachels beschikken over automatische asverwijdering. Kijk bij het kiezen van uw kachel eventueel voor een aslade, die het makkelijk maakt om de as te verwijderen.

Helemaal overtuigd van de troeven van een pelletkachel?

Geen wonder, deze krachtpatsers hebben heel wat in huis. Toch nog wat vragen of wilt u zo’n pelletkachel eens van dichtbij in actie zien?

Daar staan wij helemaal achter! Van Roy heeft niet alleen pelletkachels, maar ook jaren expertise in huis. U hoeft ons niet op ons woord te geloven: onze puike score bij de recensies op Facebook (4,7 op 5!) vertelt het verhaal van onze tevreden klanten.

We helpen u met plezier verder met raad en daad. Kom dus gerust langs in een van onze toonzalen in Ophasselt of Affligem, of neem contact op. Tot gauw!